MALTA 01.-05.11.2023.

OD 1139 KM

01 - 05.11.2023

Malta je destinacija je okupana suncem cijele godine. Ovo otočje nalazi se gotovo u središtu Mediterana, 93 km južno od Sicilije i 288 km sjeverno od Afrike. Sa 7000 godina historije, Malteški otoci i Valletta izvrstan su primjer urbanističkog planiranja, koji je zbog svoje jedinstvenosti uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a. Kamo god krenuli, očekuju vas jedinstvene historijske znamenitosti. Hramovi, palače, katedrale i utvrde pružaju uvid u živopisnu historiju koju gotovo da možete osjetiti. Historija Malte duga je i bogata, a seže do osvita civilizacije. Na putu ćete naići na misteriozne prahistorijske lokalitete, srednjovjekovne kapele i osamljene palače vitezova. Oduševit će vas jedinstveni prahistorijski hramovi, neke od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimske katakombe, srednjovjekovni gradovi i izvanredna arhitektonska i umjetnička ostavština vitezova sv. Ivana (Malteški vitezovi). Malteški otoci pružaju uzbudljive kombinacije prizora: mediteransko plavetnilo, vapnenačku arhitekturu boje meda i čisto nebo. Gotovo se možete zaljubiti u svaku usku ulicu čarobne Vallete. Malta je apsolutno nezaobilazno odredište za one koji vole kombinovati fascinantnu antičku historiju s arhitekturom i prekrasnom prirodom.

PROGRAM:

1. DAN, 01.11. SRIJEDA direktan let SARAJEVO-MALTA
Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Charter let za Maltu. Dolazak. Transfer do hotela. Ostavljanje stvari na recepciji hotela. Slobodno vrijeme do check inn-a. Predlažemo poludnevni fakultativni izlet do južnog dijela Malte gdje se smjestilo ribarsko mjesto Marsaxlokk. Šetnja slikovitim gradićem, njegovom promenadom uz more gdje se mogu vidjeti brojni tradicionalni ribarski Luzzu brodići živopisnih boja. Slijedi vožnja do obližnjeg kompleksa Blue Grotto koji se sastoji od čak sedam spilja. Moguća vožnja brodićem kroz tirkizno plavu spilju, ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju. Slobodno vrijeme za ručak. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme za večeru i ostale aktivnosti. Noćenje.
2. DAN, 02.11. VALLETA - cjelodnevni izlet uključen u cijenu
Doručak. Odlazimo autobusom na cjelodnevni izlet u Vallettu i tri grada. Tri grada su srednjovekovni gradići preko puta luke u Valeti. To su Vitorioza, Kospikiua i Senglea.
Gradovi su međusobno povezani i isprepleteni, i teško je reći gdje jedan grad počinje, a gdje se drugi završava. Zapravo, veoma su slični Valetti, ali su dosta mirniji i sa manje saobraćaja. Tri grada su inače bila prva baza vitezova kada su došli sa Rodosa na Maltu 1530. godine. Zapravo, na ovom mjestu se nalazilo sjedište Suverenog vojnog reda Svetog Jovana iz Jeruzalema. Prvo su se naselili u Birgu (kasnije Vitoriosa), koji je bio njihov glavni grad. Zbog strateškog položaja Malte u Sredozemnom moru, vitezovi su izgradili čitav sistem utvrđenja oko Velike luke. Zidovi i utvrđenja su nastala tokom 17. i 18. vijeka i obuhvatala su Santa Margeritu i liniju Kotonera. Izgrađeni su za odbranu Velike luke i Tri grada, a ostaci bedema i zidova mogu su vidjeti i danas. Ovdje se 1571. godine sjedište Reda vitezova preselilo u Valetu, novu prijestolnicu. Tokom vođenog razgleda kroz živahne ulice Vallette otkrit ćete ljepotu i šarm ovog grada - Valleta je najbolji primjer jedinstvene kulturne ostavštine. Najprije ćemo uživati u fascinantnom pogledu na prirodnu luku Grand harbour koji se pruža iz vrtova Barracca. Nakon toga posjetit ćemo Katedralu sv. Ivana, razgledati Caravaggiove majstorske freske u Oratoriju, flamanske tapiserije i crkveni muzej. U katedrali se nalazi i jedan od najljepših mramornih podova na svijetu. Nastavljamo ulicom Republike i prolazimo pored Palače velikog meštra. Nastavljamo autobusom panoramski razgled zidina starog grada Vallete, a u povratku prema hotelu prolazimo promenadama Ta Xbiex i Sliema.
Slobodno vrijeme za ručak. Povratak u hotel sa autobusum ili individualno. Noćenje.
3. DAN, 03.11. PETAK- GOZO
Doručak. Danas nam se možete pridružiti na cjelodnevnom fakultativnom izletu na otok Gozo. Kratkom plovidbom od oko 20 minuta trajektom stižemo do luke Mgarr, gdje ćete odmah osjetiti jedinstveno ozračje ovog otoka. Najprije odlazimo do megalitskog hrama Ggantija, jedne od najstarijih građevina na svijetu uvršetne na UNESCO listu svjetske baštine, starije čak i od egipatkih piramida ili čuvenog Stonehenga. Zatim slijedi posjeta srednjovjekovnom kaštelu u Victoriji te zaljevima nalik na fjordove u Xlendi i Dwejri. Gozo je poznat i po svojim zanatima, naročito ručno izrađenoj čipki i pletenim odjevnim predmetima. Posjetitelji otoka bit će impresionirani bujnim zelenilom otoka, njegovim mirnim ozračjem i razlikama u odnosu na veću Maltu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
4. DAN, 04.11. - MDINA, MOSTA, RABAT, TAQAL
Doručak. Odlazak u Mdinu gdje dalje idemo na pješačku turu. Mdina je ostala središte malteškog plemstva i vjerskih vlasti (a imovina se i dalje uglavnom prenosi s porodica i s generacije na generaciju), ali nikada nije povratila značaj prije 1530. godine, što je dovelo do popularnog naziva "Tihi grad". od strane lokalnog stanovništva i posjetitelja. Mdina se nalazi na probnoj listi UNESCO-ve svjetske baštine, a sada je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Malti. Zatim ćemo prijeći u Rabat. Ime sela na semitskom znači "predgrađje", jer je nekada bilo predgrađje Mdine, starog glavnog grada. U 15. vijeku, dok je ovo područje služilo kao zaklon od stalnih gusarskih napada, u Rabat je stiglo nekoliko vjerskih redova, koji su tu i ostali. Kada je Orden Svetog Jovana stigao na Maltu, Rabat je stekao značaj zbog svoje blizine Mdine, Grota Svetog Pavla, škola Covent i zbog obradivih poljoprivrednih površina u selu. Možemo posjetiti katakombe Saint Pauls ( ulaz fakultativno). Slobodno vrijeme za ručak. Zaustavite se u Dingli Cliffs za fotografiju. Posjetite zanatsko selo Ta Qali. Posljednja stanica Crkva Mosta – treća najveća kupola u Evropi, poznata po bombi koja je pala u crkvu tokom mise u Drugom svjetskom ratu i nije eksplodirala (ulaz fakultativno). Transfer do hotela. Slobodno vrijeme i noćenje.
5. DAN, 05.11. - NEDJELJA-LET ZA SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Polazak za aerodrom.

HOTEL CAVALIERI ART 4*

Cijena aranžmana po osobi.........................1.239,-KM 

FIRST MINUTE DO 15.09.............................1.139,-KM

RASPRODAN !


THE GEORGE, URBAN BOUTIQUE HOTEL 4*

Cijena aranžmana po osobi.........................1.375,- KM 


FIRST MINUTE DO 15.09........................... 1.275,-KM 

 

Aranžman uključuje:

Avio kartu na charter letu SARAJEVO MALTA- SARAJEVO Aerodromske takse
Prtljagu do 23 kg i 10 kg ručne prtljage
4 noćenja sa doručkom u hotelu, lokacija St. Julian's
Povratni bus transfer aeodrom hotel- aerodrom na Malti Organizaciju putovanja i predstavnika agencije
Cjelodnevni izlet Valetta i tura tri grada
Eko taksa u hotelu

Aranžman ne uključuje:

Ručkove i večere
Ulaznice za muzeje i katedrale
Fakultativne izlete Gozo, Blue Grotto & Marsaxlokk i Mdina PZO 10 KM po osobi 

SMJEŠTAJ

THE GEORGE, URBAN BOUTIQUE HOTEL

HOTEL CAVALIERI ART

Malta putovanje – opće informacije:
SLUŽBENO IME
: Republika Malta
GLAVNI GRAD: Valletta, oko 6.444 stanovnika
JEZIK: malteški, engleski (službeni)
RELIGIJA: katolici 88.6%, nereligiozni 4.5%, muslimani 2.6%, Jehovini svjedoci 0.4% (2016)
VREMENSKA RAZLIKA: BIH 12:00 = Malta 12:00
NOVAC: EUR (euro); 1 EUR = 100 centi
BROJ STANOVNIKA: oko 460.297 (po popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA: 316 km2
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Republika Malta otočna je država u Sredozemnom moru. Sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Najveći otok je Malta na kojem živi najveći dio stanovništva zemlje. Malteško otočje nalazi se
nedaleko od Sicilije (Italija), te manje od 300 km od obale Afrike.

KLIMA: Klima je sredozemna; srednja godišnja temperatura iznosi 20 °C, januarska 13 °C, a julska 27 °C. 


DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Republiku Maltu za BIH građane potreban je pasoš minimalnog važenja 6 mjeseci od dana ulaska u državu.

HRANA I PIĆE: Malteška kuhinja odražava maltešku historiju. Pokazuje snažne talijanske, engleske, španjolske i francuske utjecaje u svojoj kuhinji. Uvoz većine prehrambenih proizvoda, pozicioniranje duž važnih trgovačkih puteva, kao i snabdijevanje stranih sila koje su vladale otocima, otvorilo je maltešku kuhinju vanjskim utjecajima. Tradicionalni malteški zec fenek, se smatra nacionalnim jelom. 

KUPOVINA: Popularni suveniri su nakit, puhano staklo, slastice, razne minijature, memorabilija, vino, Kinnie – malteško bezalkoholno piće, Ċisk – autohtono malteško pivo. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 17 subotom, dok samo neki rade nedjeljom.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelski ili sobni sef, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene/izgubljene stvari.

PITANJA I ODGOVORIFAKULTATIVNI IZLETI - CIJENE PO OSOBI

1. Blue Grotto 60,- KM + opcionalno vožnja brodom 10 eur (plaćanje broda na licu mjesta)
2. Gozo 110,- KM
3. Mdina, Mosta, Rabat, Taqali 70,- KM
Napomena: Fakultativni izleti se naplaćuju u agenciji prilikom rezervacije aranžmana.
*Satnice charter leta ce biti blagovremeno objavljene.

REZERVIŠI