LISABON 10.-17.10.2023.

OD 1775 KM

10 - 17.10.2023

Lisabon, glavni grad Portugala, nalazi se na ušću rijeke Težo u Atlantik. Grad su osnovali Feničani, nakon kojih dolaze Rimljani, u čije vrijeme vladavine se Lisabon razvija u važnu luku i centar trgovine, nakon Rimljana dolaze Mavari pod čijom se vlašću još više razvija. U XVII vijeku grad pogađa veliki zemljotres kada je poginulo između 60 000 i 90 000 ljudi. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspio da povrati stari sjaj i svoje mjesto centra Portugala. Grad obiluje prelijepim građevinama nastalim uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona i kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja. Svojom raskoši, šepurenjem bogatstvima kolonijalnog doba, moćnih kraljeva, brojnim muzejima, ovaj grad će zasigurno izmamiti vaše uzdahe divljenja.

PROGRAM:

1. DAN 10.10. SARAJEVO-LISABON
Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Ciriha u 14:50h. Dolazak u Lisabon u 23:00h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Noćenje.
2. DAN 11.10. LISABON
Doručak u hotelu. U dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjeta glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Slobodno vrijeme za odmor i ručak. Povratak u hotel. Noćenje.
3. DAN 12.10. SINTRA - CABO DA ROCA - CASCAIS
Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.
Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra.
Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: "Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje". Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. Noćenje.
4. DAN 13.10. LISABON
Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti, istraživanje ljepota grada, šoping…
Uveče mogućnost /fakultativno/ odlaska na Fado večeru.
“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW
Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel. Noćenje.
5. DAN 14.10. BATALHA - NAZARE - OBIDOS
Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak u Batalhu, tamo ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovan u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”, i nedovršena kapela (Manuelino). Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Do povratka u hotel predlažemo da ostatak slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nakon slobodnog vremena i ručka (nije uključen u cijenu), polazak za Obidos, srednjevijekovni grad koji dominira svojim zidinama. Povratak u hotel. Noćenje
6. DAN 15.10. EVORA
Doručak. Nakon doručka, slobodno vrijeme za odmor i shopping, ili u dogovoru sa grupom može
se organizovati fakultativni izlet u Evoru. Polazak prema jugu, prema Evori poslije doručka. Evora je jedan od najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradova Evrope. Grad je opasan srednjevjekovnim zidinama, i pod zaštitom je UNESCO-a. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg vijeka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI vijeku osnovali jezuiti, trg Giraldo...
“U Evori postoji, istina je, atmosfera koja se ne nalazi ni na jednom drugom mjestu; Evora ima, tako je, stalnu prisutnost istorije na ulicama i trgovima, u svakom kamenu ili sjenci; Evora je uspjela, jeste, da odbrani mjesto iz prošlosti ne uskraćujući prostor sadašnjosti.“
Nakon obilaska Evore povratak u Lisabon. Noćenje.
7. DAN 16.10. LISABON
Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Noćenje.
8. DAN 17.10. LISABON - SARAJEVO
Rana odjava iz hotela. Doručak će biti pripremljen za sve putnike za ponijeti. Transfer iz hotela za aerodrom u 03:00h. Let u 05:05h iz Lisabona za Sarajevo preko Minhena. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 11:40h. KRAJ USLUGE.
SPECIJALNA PONUDA - LISABON!

CIJENA ARANŽMANA - 1775, 00 KM po osobi


CIJENA UKLJUČUJE:

 • Prijevoz avionom na relaciji Sarajevo -Lisabon –Sarajevo
 • (uključen prtljag do 23kg + 7 kg ručni prtljag)
 • Smještaj u Lisabonu hotelu 3* na bazi 7 noćenja sa doručkom
 • Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
 • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 • Boravišna taksa
 • Organizacija putovanja i pratilac grupe
CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Aerodromske taxe 306,00 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu  u iznosu   
 • 690,00 KM
 • Fakultativni izleti : Lisabon; Sintra; Batalha, Nazare, Obidos; Fado show sa večerom; Evora
 • Lične troškove
 • Ručkove i večere tokom obilazaka
 • Ostale usluge koje nisu navedene u program
 • Putno-zdravstveno osiguranje

SMJEŠTAJ

HOTEL 3*

Cijena:

1775 KM

REZERVIŠI
REZERVIŠI