KAPADOKIJA OKTOBAR-NOVEMBAR-DECEMBAR

OD 999 KM

10 - 14.10.2023

Kapadokija - „zemlja lijepih konja“ i nestvarne prirode. Istoimena regija u kojoj se zapanjujuća prirodna ljepota miješa sa historijskim znamenitostima, predstavlja jedan od najlepših pejzaža sveta. Čudesne stijene neobičnog oblika, oduševiće Vas već na prvi pogled. U Kapadokiji su živjele drevne civilizacije: helenska, rimska, hrišćanska i islamska. Hiljadama godina unazad vulkanski pepeo se djelovanjem vode i vjetra oblikovao u stjenovite formacije tzv. vilinske dimjake. U ovim stenama ljudi su gradili kuće, i  čitave podzemne gradove. Sam pogled na ove neobične strukture ostavlja utisak nečeg magijskog i mističnog. Kapadokija je jedna od najposećenijih i najatraktivnijih regija Turske i već godinama unazad izmamljuje uzdahe svih posjetilaca. Sve će Vam biti jasno kada prvi put pogledate i zaljubite se u pejzaž Kapadokije koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO.


PROGRAM:

1.DAN – SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – GÖREME
Check in i prijava na let PEGASUS Airlines nakon čega slijede pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje u kasnim popodnevnim iz Sarajeva i slijetanje u Istanbul nakon 2h leta. Odlaza na «domaći» terminal te nastavak leta za Kayseri. Slijetanje u Kayseri u kasnim vecernjim satima. Transfer do hotela u mjestu Goreme u samom srcu Kapadokije. Smještaj u tradicionalni boutiqe hotel. Noćenje.
2.DAN – MISTIČNA KAPADOKIJA (crvena tzv.sjeverna tura)
Doručak. Nakon doručka odlazak na cjelodnevno fakultativni izlet MISTICNA KAPADOKIJA (sjeverna ili tzv crvena tura). Tokom ove prelijepe ture imate priliku da se upoznate sa najljepšim i najpoznatijim predjelima Kapadokije. Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gdje ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Poslije panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zastitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkava u stijenama. Moguća posjeta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mjestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stijenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslijepodnevnim časovima. Slobodno vrijeme. Noćenje.
3.DAN – KAPADOKIJA IZ ZRAKA (Čarobni let balonom) + Adrenalinsk
Doručak. Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. U Podnevnim satima fakultativni odlazak na dvosatnu tura QUAD motorima za istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura u džungli kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Dvosatna tura od 12:00h do 14:00h. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova. Povratak u hotel i slobodno vrijeme. U večernjim satima fakultatvni izlet na tradicionalno tursko veče uz ples i muziku te tradicionalnu hranu i piće. Uživajte u večernjem programu i opustite se uz čari zabavnog programa koji traje do kasnih večernjih sati. U cijenu je uključena neograničena konzumacija lokalnih pića + večera. Povratak u hotel. Noćenje.
4.DAN – DREVNA KAPADOKIJA (zelena tzv. južna tura)
Doručak. Slijedi fakultativni u prijepodnevnim časovima koji počinjemo obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svijetu. U njemu je živjelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 vijeka prije nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom rijeke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stijena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresijecane brojnim riječicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gdje imamo slobodno vrijeme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gdje ćemo saznati zašto su golubovi oduvijek zauzimali posebno mesto u srcu mještana Kapadokije. U kasnim poslijepodnevnim časovima povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
.DAN – GÖREME - KAYSERI – ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Check out. Jutarnji transfer do aerodroma. Prijava za let PEGASUS Airlinesa za Istanbul. Slijetanje u Istanbul i presjedanje na let za Sarajevo sa očekivanim slijetanjem u Sarajevo u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

ARANŽMAN SE RADI INDIVIDUALNO ISKLJUČIVO NA UPIT!

CIJENA OD 999, 00 KM 


CIJENA UKLJUČUJE:

 • Povratnu avio kartu Pegasus Airlines;  
 • Aerodromske takse i prtljag 8 kg po osobi;
 • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom;
 • Noćenja sa doručkom u boutique hotelu. 

 CIJENA NE UKLJUČUJE:


 • Putničko zdravstveno osiguranje- 2,00 KM po danu/ po osobi;
 • Doplatu za prtljag 20kg;
 • Fakultativne izlete i ulaznice u muzeje 
FAKULTATIVNI IZLETI:

 • Mistična Kapadokija (sjeverna tzv.crvena tura) 
 • Drevna Kapadokija (juzna tzv.zelena tura) 
 •  Let balonima u Kapadokiji (1h) zavisno od tipa balona i broja osoba (realizacija izleta na let sa balonima zavisi od vremenskih uslova i brzine vjetra)
 • Tradicionalno tursko veče Kapadokija 
 • Adrenalinska Quad bike tura SMJEŠTAJ

BOUTIQUE HOTEL

0
Cijena:

999 KM

REZERVIŠI

NAPOMENA

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije);
 • Smještaj u 1/3 (trokrevetnim sobama) podrazumijeva 1 „francuski“ ležaj i 1 pomoćni  ležaj (ili sofa) „na razvlačenje“. Sve sobe u hotelima su iste veličine bez obzira dali se radi o sobama 1/1, 1/2 ili 1/3;
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja SOL AZURA i BUENA VISTE od 01.04.2008. a koji su usklađeni sa UTABIH standardima;
 • Organizator nije odgovoran za eventualna povećanje cijena ulaznica ili fakultativnih (neobaveznih) izleta navedenih u programu na dan formiranja programa;
 • Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda programa i izleta po danima.

REZERVIŠI