ISTANBUL PEGASUS 26.02.-02.03.2023.

OD 649 KM

26.02 - 02.03.2023

Istanbul predstavlja prirodna vrata između Evrope i Azije, koji sa svojom raskošnom kulturnom zaostavštinom nikad ne prestaje da fascinira. Ovaj sjajni grad, podignut na mjestu gde se bukvalno susreću istok i zapad, uobličile su 4 snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Kroz svoju historiju ponosito je nosio imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, prava košnica sa preko 15 miliona stanovnika koji žive i rade na 2 kontinenta, izvlačeći ono najbolje iz oba sveta. Moderni trg Taksim, ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, učiniće da se osećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti par stotina ili čak hiljada godina i osetiti dekadenciju, ali i rodoljublje vizantijskih imperatora, genijalno planiranje rimskih urbanista, gotovo neizmjernu moć sultana… Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigdje ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu, ili Carigradu, ako Vam je draže.

PROGRAM:

1.DAN SARAJEVO-ISTANBUL
Sastanak grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Check in i obavljanje pasoških i carinskih formalnosti. Polijetanje aviona za Istanbul planirano je u 11:25h . Dolazak u Istanbul I slijetanje na Međunarodni aerodrom u Istanbulu. Nakon pasoške kontrole slijedi odlazak do hotela. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.
2.DAN ISTANBUL
Doručak. Fakultativno obilazak znamenitosti starog dijela grada: Hipodrom (njemačkka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub, Sultan Ahmet džamija- Plava džamija, Aya Sofia, Topkapi Saray dvorac, odlazak u Kapali Čaršiju) – slobodno vrijeme za shoping. Navečer fakultativno odlazak u nacionalni restoran, večera, turski folklor, trbušni ples, animacioni program... Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN ISTANBUL
Doručak. Nakon doručka fakultativno vožnja autobusom do zaliva Zlatni rog. Ukrcavanje na brod i vožnja po Bosforu u trajanju od cca 2 sata. Nakon vožnje po Bosforu nastavak vožnje autobusom do najljepšeg shoping centra u Istanbulu CEVAHIR. Poslijepodne fakultativni obilazak Dolmabahče-a – riznice blaga iz Otomanske imperije. Povratak u hotel. Fakultativni izlazak u jedan od klubova sa zabavom. Noćenje.
4.DAN ISTANBUL
Doručak.Nakon doručka fakultativno obilazak PRINČEVSKIH OSTRVA koja se nalaze na sjeveroistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. Ostrva su dobila ime „Prinčevska“ jer su još vizantijski carevi na njih slali u egzil neposlušne prinčeve, pretendente na prijesto, žene i princeze, patrijarhe i ostale političke protivnike. Ono što je za ova ostrva specifično je da su motorna vozila zabranjena, a mogu ih koristit samo policija, hitna pomoć i vatrogasci. Tako se najveći dio prevoza na ostrvima odvija biciklama i fijakerima a odnedavno i električnim minibusom za turiste. Po obilasku najvećeg od 9 ostrva, Bujukade, i uživanje u fantastičnom ambijentu, povratak u Istanbul.Noćenje.
5. ISTANBUL-SARAJEVO
Doručak, check out iz hotela.Transfer do Međunarodnog aerodroma Istanbul. Polijetanje aviona za Sarajevo planirano je u 10:35. Dolazak u Sarajevo.Kraj programa.

NAPOMENA : NAVEDENI PROGRAM PLANIRANIH POSJETA PO DANIMA MOŽE BITI IZMJENJEN PRI KREIRANJU FINALNE SATNICE PUTOVANJA.

 

 

CIJENA OD 649, 00 KM PO OSOBI

 

HOTEL GRAND HALIC

649,00 KM

HOTEL EURO PLAZA

699,00 KM

HOTEL DORA PERA

699,00 KM

HOTEL DELUXE GOLDEN HORN

729,00 KM

HOTEL CROWNE PLAZA

999,00 KM

 

 

 

CIJENA  UKLJUČUJE:

 

·      Povratnu avio kartu FLY PEGASUS na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo;

·      Aerodromske takse + 20kg prtljag i 8 kg ručni;

·      4 noćenja sa doručkom u odabranom hotelu;

·      Privatni transfer minibusom od aerodroma Istanbulu do hotela i od hotela do aerodroma Istanbul.

 

CIJENA  NE UKLJUČUJE:

 

·      Putničko zdravstveno osiguranje -10,00KM po osobi;

·      Fakultativne izlete i ulaznice za muzeje:

 

ISTANBUL KROZ VIJEKOVE (prevoz i lokalni vodič) – 10 EUR
 TOPKAPI PALATA (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 40 EUR
KRSTARENJE BOSFOROM (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 20 EUR
DOLMABAHČE PALATA (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) - 40 EUR
TURSKO FOLKLORNO VEÄŒE (ulaznica, večera, piće, prevoz i lokalni vodič) – 45 EUR EYUP, MINIATURK, PIERRE LOTI (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 25 EUR
ČAMLIDŽA + azijska strana (prevoz i lokalni vodič) - 30 EUR

 

SMJEŠTAJ

GRAND HALIC

Cijena:

649 KM

REZERVIŠI

EURO PLAZA

Cijena:

699 KM

REZERVIŠI

DORA PERA

Cijena:

699 KM

REZERVIŠI

CROWN PLAZA

Cijena:

999 KM

REZERVIŠI

DELUXE GORDEN HORN

Cijena:

729 KM

REZERVIŠI
REZERVIŠI