Beč

Beč

Beč, austrijska prijestonica, a nekada I sjedište moćnog Habsburškog carstva, jedan je od najaktraktivnijih turističkih destinacija kako turista sa Balkana tako I cijelog svijeta.

Često nazivan I evropskom kulturnom pristonicom ovaj grad na Dunavu bogat je brojnim prelijepim dvorcima, muzejima I umjetničkim zbirkama međunarodnog formata.

Pored toga, kao grad Velike četvorke- Hajdna, Mocarta, Betovena i Šuberta, Beč sa sigurnošću možemo nazvati I gradom muzike. Bečki filharmoničari ubrajaju se u sam svjetski vrh, Staatsoper je jedna od najboljih opernih kuća, Bečki dječaci oduševljavaju prijatelje muzike svuda po svijetu, a Beč je usto stekao ugled i kao metropola mjuzikla. Beč nije samo grad kulture već i mesto u kome se možete opustiti uz zaher tortu, uživati u pogledu sa velikog panoramskog točka ili posetiti po mnogima najbolji zoološki vrt u Evropi.

TOP 10 ZNAMENITOSTI U BEČU

1.   Schönbrunn

Schönbrunn je barokna palata koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Prvobitno je služila kao ljetna rezidencija Habsburgovaca. Iznad palate na uzvišenju nalazi se Glorijet koji je nekada služio kao sala za prijeme a danas je pretvoren u kafić. Sa vrha Glorijeta se može videti kompleks Šenbruna i Beč.


2. Schönbrunn ZOO vrt

Radi se o jednom od najboljih zoloških vrtova u Europi, sa više od 700 različitih životinjskih vrsta. Osim u vanjskim nastambama smještene su i u zatvorenim objektima poput Tropske kuće. Životinje su brojne i raznolike pa tako možete vidjeti različite divlje mačke, slonove, pande, koale, različite vrste  pingvina, divovske kornjače, pelikane, nosoroge i brojne druge životinje. 



3. Hofburg

Sve do 1918. godine Hofburg je bio sjedište moćnoga Habsburškoga carstva. Riječ je kompleksu, carskoj palači koja je nastajala u periodu od 13. stoljeća do samog prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Danas je stalna rezidencija austrijskog predsjednika. Hofburg obuhvaća svjetski poznate muzeje, kao što su npr. dijelovi Muzeja povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) i Prirodoslovnog muzeja (Naturhistorisches Museum),a tu je i Albertina, najposjećeniji bečki muzej. Biser unutar Hofburga je Schatzkammer, najznačajnija svjetska riznica, u kojoj se čuva carska kruna Svetog Rimskog Carstva, stara više od hiljadu godina! 

4. Prater

Prater je poznato bečko rekreacijsko područje kojemu ime dolazi od latinske riječi pratum, što znači livada. Najčešće mu se ime povezuje uza zabavni park Wurstelprater i Riesenrad, točak s kraja 19. stoljeća, kada je tu održana i Svjetska izložba. Ako želite odličan pogled, zaputite se na Prater Tower, koji će vas brzinom od 61 km/h lansirati 117 metara u visinu!

5. Ringstrasse

Ringstraße je najpoznatija bečka ulica, a okružuje centar grada i mnogobrojne znamenitosti. Šezdesetih godina 19. stoljeća car Franjo Josip je dekretom ‘To je moja volja’ naredio rušenje zidina na tom mjestu i označio gdje će točno biti koja građevina, kako bi pokazao moć monarhije. Kroz 10 godina izgrađene su zgrade: Opere, Gradske vijećnice (Rathaus), Burze, Palače, Parlamenta itd.


6.Stephansdom

Bečka istoimena katedrala na trgu sv. Stjepana u centru grada. Ona je sjedište Bečkog nadbiskupa i Bečke katoličke dijaceze. Zbog svog živopisnog krova cik-cak uzorka i tornja visokog 136 metara to je jedan od najprepoznatljivijih simbola Beča. Građena je u gotičkom stilu i prepoznatljiva je po tome da krov ima više od 200 000 crijepova sa austrijskim historijskim grbovima.

U Katedralise nalaze 23 zvona, od kojih je najteže zvono sv. Marije od 20 tona, najteže u Austriji i drugo u Europi, nakon onog u Kölnu. Zanimljivo je da je u bečkoj Katedrali sv. Stjepana održana ceremonija vjenčanja ‘Salzburgovca’ W. A. Mozarta, kao i njegov sprovod.



7.Crkva Sv. Petra

Se nalazi se u srcu Beča vrlo blizu katedrale. Njena konstrukcija je ispirisana bazilikom Sv. Petra u Rimu i datira iz 18. stoljeća. Interijer je vrlo lijep i raskošan, a u njegovom uređenju sudjelovali mnogi važni arhitekti.



8.Hundertwasserova kuća

Je stambena zgrada u vlasništvu grada Beča, sagrađena u vremenu od 1983. – 1986. godine.Ova šarena i neobična zgrada neravnih podova, te oplemenjena s oko 250 stabala i grmova, sagrađena je prema ideji Friedensreicha Hundertwassera (Friedrich Stowasser) i planu arhitekta Josepha Krawine. Zgrada nimalo ne odgovara uobičajenom poimanju i klišejima arhitekture, već predstavlja jedno od najkreativnijih i najoriginalnijih djela moderne arhitekture na svijetu. Zgrada raspolaže s ukupno 52 stana, 4 poslovna prostora, te sa 16 privatnih i 3 zajedničke krovne terase.

9.Volksgarten 

Je javni park u prvom okrugu u Beču. Vrt je dio palate Hofburg te je izgrađen preko gradskih utvrđenja koje je uništio Napoleon 1809. Park je otvoren za javnost 1823. te je smješten u samom centru grada.

10. Dvorac Belvedere

Je jedna od najljepših znamenitosti Beča. Sagrađen je u 18. stoljeću kao ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog, velikog vojskovođe koji je služio na dvoru Habsburgovaca.



ŠTA PROBATI U BEČU

1. Bečka šnicla 

Jeste li znali da je, prema legendi, znameniti Bečki odrezak u Austriju došao tek 1857. godine? Svoje porijeklo ne vuče iz Beča, nego iz Venecije. Talijanski kuhari već su u 16. stoljeću pekli meso u bijelim krušnim mrvicama, prije toga vjerojatno i židovski stanovnici Carigrada. Jelo se u doba carstva u Austriiji usavršilo u tolikoj mjeri da je postalo upravo ono za što je poznato: neusporedivi austrijski specijalitet. Ne trebamo ni spomenuti da ga kušati možete u gotovo svim restoranima koji nude tradicionalnu austrijsku kuhinju.

Schwarzes Kameel

Ova otmjena gostionica u srcu Beča nedvojbeno je jedna od najboljih adresa za pojesti pravu bečku šniclu. Više od 400 godina “Kameel” je simbol najboljeg bečkog gostoprimstva koji vrlo dobro spaja tradiciju i stil života. Lokacija – Bognergasse 5, 1010 Beč.

Meissl & Schadn

Ovaj mladi restoran u hotelu Grand Ferdinand posvećen je bečkoj šnicli koja se može pripremati na masti, pročišćenom maslacu ili ulju. Ime je posuđeno od ikone restorana s Neuer Markta, koji je uništen 1945. godine, i ispunjava najveća očekivanja. Lokacija – Schubertring 10-12, 1010 Beč

2. Saher torta

Priča počinje davne 1832. godine, kada je princ von Metternich zatražio od 16-godišnjeg šegrta, Franca Sahera, da napravi tortu za svoje specijalne goste. Glavni kuvar je bio bolestan te večeri, pa je zadatak pao na mladog pomoćnika. Navodno, on je ovaj recept stvorio u istom trenutku, pod pritiskom ispunjena visokih očekivanja.Slatko remek djelo je bilo od čokoalde  džema od kajsija i šlaga. Danas je ta torta jedan od glavnih simbola Beča.


Hotel Sacher

Sama  torta i potiče iz ove slastičarne i hotel, kolač je pravo savršenstvo i unikatna prilika da probate izvornu verziju ovog kolača. Ipak, imajte na umu da komad torte košta 7 eura i da ćete sigurni čekati uredu jer je ovdje obrok više od hrane. Lokacija – Philharmoniker 4, 1010 Wien

Slastičarna Demel

Osim što su izgubili pravo na orginalni naziv, njihova verzija torte nije ništa manje ukusnija nego orginal. Trouglasti pečat u obliku čokolade na kojem piše Eduard Sacher Torte je poseban dodatak. Lokacija – Kohlmarkt 14, 1010 Wien

3. Kobasice u Beču

Bečki kiosci sa različitim tipovima wurstova (kobasica) su jedan dio tradicije grada. Mali kiosci brze hrane se uklapaju u samu sliku grada i daju poseban duh kada je posjeta Beča u pitanu. Kiosci se nalaze obični na trotoarima i ulicama, i idealna su prilika za nešto pojesti kada čovjek osjeti iznenadu glad. Postoji veliki broj različitih okusa koji se nude, kao i kioska sa jedinstvenom ponudom.

Wurstandel Leo – Wahringer Gurtel 170, 1090 Wien i Alles Walzer Alles Wurst – Quellenstrasse 84, Wien

Postanite dio naše zajednice

Budite obaviješteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svijet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © Sol Azur & Buena Vista - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab