RIM

23.11.2022

Rim je glavni grad Italije i južnoitalijanske regije Lacio poznat i kao Vječni grad. Kao jedan od najljepših gradova svijeta, sa burnom istorijom nastao je na 7 brežuljaka.Centar je bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika. Grad se nalazi u donjem toku reke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. U sklopu gradskog područja Rima nalazi se i Vatikan, crkvena država i sedište rimokatoličke crkve i Pape.Da li ste znali da u Rimu postoji više od 900 crkava ili da je rimska prvostolnica crkva Svetog Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), a ne crkva Svetog Petra..TOP 10 ZNAMENITOSTI


Fontana Di Trevi 

“Kraljica fontana” je najljepša i najpoznatija rimska fontana  I visoka je 26,3 m a široka 49,15 m. Fontanom dominira kip Neptuna, rimskog boga mora, a u njegovom podnožju su kipovi Tritona. Sa desne i lieve strane nalaze se kipovi koji predstavljaju zdravlje, odnosno obilje.
Legenda kaže da ukoliko bacite kovanicu u fontanu, vratićete se u Rim ponovo. Obično se bacaju dve kovanice preko ramena – prva za želju, a druga za ponovni povratak u Rim. Komunalne službe svakog jutra izvuku iz fontane u proseku 3.000 eura, a novac se koristi za održavanje grada.
Fontana Četiri Reke opisuje bogove četiri najvećih reka na četiri kontinenta: Nil u Africi, Gang u Aziji, Dunav u Evropi i Rio de la Plata u Americi.Colosseum 

Koloseum kao simbol grada Rima je najveća preživela građevina nekada najmoćnijeg carstva svieta. Kao najveći amfiteatar na svijetu Svrstan je u UNESCO-v spisak svetskih baština, a nalazi se i na listi 7 svetskih čuda. Godišnje ga poseti oko 7 miliona turista, što znači oko 20.000 dnevno. Ova skulptura je visoka nevjerovatnih 40 metara i postojalo je 76 ulaza u Koloseum, što je omogućavalo da se gledaoci u slučaju opasnosti na najbrži mogući način mogu evakuisati. Ulaz u ovo zdanje bio je slobodan za sve Rimljane. Međutim, mesta su bila “statusno” klasifikovana. Dakle, bliže borilačkoj areni sjedeli su car, senatori i drugi visoko kvalifikofani građani u društvu. Na “višim” mestima, sedeli su oni nižeg staleža. Borbe gladijatora je istovremeno moglo da prati oko 50,000 gledalaca koji su sjedeli na svojim mestima, kao i oko 10,000 ljudi koji su stajali.Foro Romano

Nekada središte Rima, ovaj zbunjujući splet ruševina svakako je u top 10 mjesta koje morate posjetiti. Rimski forum je mjesto gdje je vječni plamen čuvao - hram Vestalki. Vestalke su rimske svećenice koje je u dobi od 6-10 godina izabirao car. Biti izabrana bila je velika čast, a i donosilo je velike privilegije, koje nisu bile dostupne drugim ženama.

 


Panteon

Riječ 'pantheon' na grčkom znači 'hram svih bogova', a s tom namjerom Panteon je i sagrađen - kao hram svih poganskih bogova. Jedini u cijelosti sačuvani arhitektonski spomenik antičkog Rima nalazi se na Piazza della Rotonda, malenom trgu sa šarmantnim uličicama koje na njega izlaze. Ovdje se nalaze i brojni restauranti, kafići i slastičarnice te vam preporučujemo da tu sjednete na ručak ili večeru, kako biste osjetili posebnu atmosferu u okružju 'hrama svih bogova'. Cijene nisu previsoke, što je samo razlog više da isprobate okuse Rima. 


Scalinata della Trinità dei Monti

Španjolske stepenice su jedno od najpopularnijih mjesta za sastanke u Rimu, i jedna od najvećih vizualnih atrakcija toga grada.  Ovo elegantno stepenište sastoji se od 137 individualnih stepenica, podjeljenih u dvanaest različitih zona, ima nepravilnu, iako simetričnu strukturu. Naročito je lijepo u maju, kad procvjetaju azaleje, ali je uvijek vrlo prometno što turistima ali isto tako i mještanima.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore nalazi se na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, u sjeveroistočnom dijelu stare historijske jezgre. Jedna je od četiri antičke papinske bazilike te je najvažnija rimska crkva posvećena Majci Božjoj. Santa Maria Maggiore poznata je i po dvije kapelice - Sikstinskoj kapeli i kapeli Borghese. Naravno, ime prve od njih neizbježno se povezuje s istoimenom kapelom u Vatikanu, koja je ipak poznatija i posjećenija.

Piazza Navona

Piazza Navona smatra se jednim od najljepših rimskih baroknih ostvarenja. Trgom dominira Fontana četiri rijeke (Fontana dei Fiumi) a sredini se nalazi veliki obelisk, oko kojega su četiri velike skulpture koje simboliziraju četiri velike rijeke i četiri kontinenta - Dunav (Europa), Nil (Afrika), Ganges (Azija) i La Platu (Amerika). Na trgu se nalaze još dvije velike fontane - Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) na sjevernom kraju i Maurova fontana (Fontana del Moro) na južnom dijelu.
Stato della Citta del Vaticano


Vatikan (Stato della Citta del Vaticano) je kontinentalna suverena grad-država čija teritorija se nalazi u Rimu. Ova najmanja država na svijetu  nalazi pod upravom Svete Stolice, crkvenog središta Rimokatoličke Crkve. Poglavar države je papa. Država Vatikan zauzima područje koje se proteže od desne obale rijeke Tiber i uključuje malu uzvisinu, nekada poznatu kao brežuljak Vatikan, drevni Ager Vaticanus.

Basilica Papale di San Pietro in Vaticano

Basilika Sv. Petra Jedna od najvećih građevina na svijetu. Duga je 218 metara, visoka 133 metra i zauzima ukupnu površinu od 23.000 m2. Može da okupi 20.000 vjernika, a dnevno je posjeti oko 30.000 turista. Postoji 5 glavnih ulaza u baziliku, ali vi ćete moći da uđete samo na jedan, strogo određen, i to „provučeni“ kroz sve moguće mjere bezbednosti. Odmah nakon ulaza, sa desne strane, nalazi se Mikelanđelova statua La Pieta (milosrđe) koju je umetnik isklesao sa svega 24 godine. U likovnoj umjetnosti, Pijeta je kompozicija koja prikazuje Bogorodicu i mrtvog Isusa skinutog sa krsta u njenim rukama. Danas je statua zaštićena staklenim zidom, jer je 1972. godine bila meta vandala.

Piazza San Pietro 

 

Trg sv. Petra okružuju kolonade sastavljene od 284 dorska stupa poredanih u četiri reda, a na kolonadama je pak 140 statua svetaca. Zanimljivo je da na sredini Trga postoje dva mjesta odakle te iste kolonade možete vidjeti kao da su sve u jednom redu! Nalaze se između obeliska i svake fontane, a označena su bijelim mramornim pločama na kojima stoji natpis 'Centro del Collonato'. Zanimljivo je i da kada kolonade gledate s kupole Bazilike sv. Petra, izgledaju kao 'ruke' koje grle svoj narod, što i je bila projektantova namjera kako bi dočarao poslanje današnje Crkve!
Mvsei Vaticani

Vatikanski muzeji jedan od najvećih i najstarijih muzeja na svijetu, nalaze se u Vatikanskoj palači, a s 1400 soba tvore izvanredno važan muzejski sklop, kako zbog množine i vrijednosti remek djela koje su razni pape skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smještena. I, dok ste sigurno čuli da se u ovom muzeju nalaze remek-dela kao što su Sikstinska kapela ili Rafaelove sobe, dela Mikelanđela, Đota, Leonarda Da Vinčija i Karavađa, verovatno ne znate da na istom mestu postoji i Galerija geografskih karata, Paviljon svih papinih vozila, Knjiga mrtvih, fragmenti Mesečevog tla. Možete da zavirite u Vatikansku biblioteku ili da pošaljete razglednicu sa poštanskom markom Vatikana, a zatim uživate u Numizmatičkom muzeju i svim kovanicama Vatikana od osnivanja do danas.

Šta probati u Rimu?

Cacio e pepe

 

Cacio e pepe je jelo od tjestenine iz kuhinje grada Rima. Cacio e pepe znači "sir i biber" na nekoliko dijalekata centralne Italije. U skladu sa imenom, jelo sadrži naribani sir Pecorino Romano i crni biber, zajedno sa špagetima ili tradicionalno tonareli. Recept za Cacio e Pepe je usavršen prije dosta vremena, a bio je zaštitno jelo pastira koji su puno vremena provodili na putu čuvajući ovce. Pastiri su tako u svojim torbama nosili komad zrelog Pecorina, suhu tjesteninu i papar. Svi navedeni sastojci i komad domaće masti činili su savršen obrok pastira.

Pasta Amatriciana 

 

Još jedno jelo od tjestenine koje je poznato  u Rimu jest Pasta all’Amatriciana, koja ime duguje gradu Amatrice na sjeveru Lazija. U glavnoj je ulozi guanciale, zajedno s rajčicom te sirom pecorinom. Umak se odlično slaže s bucatinima, tankim špagetima s rupom.


Gelato

Talijanska riječ za sladoled je gelato. Poslužuje se na malo toplijoj temperaturi od uobičajenog sladoleda, pa je zbog toga njegova tekstura mekša. Zbog nižeg postotka masti u sebi, glavni sastojak okusa bolje se osjeti nego u sladoledu. Neki od najpopularnijih okusa gelata u Italiji su čokoladni lješnjak, limun, vanilija s čokoladnim čipsom i pistacija.Kafa

 

Za Rimljane kafa nije samo običan napitak već je neodoljivi začin italijanske kulture i stil života. U svakom kafe baru videćete Rimljane kako „na ex“ za šankom ispijaju espreso ili one koji žure ka metro stanici sa latte machiatom u ruci. Gdje god da ste, odite do prvog kafe bara, upašćete u gužvu i jedino što ćete čuti  su reči: caffee, macchiato, americano, fredo, ristretto… tada ćete se sresti sa prvim čarima Rim. Znajte da kafu uvek piju prije obroka u malim dozama.


Blog postovi

BEČ

01.05.2023

Pročitaj više
VIDI VIŠE
REZERVIŠI