BUDIMPEŠTA

01.05.2023

Budimpešta

 

Glavni grad Mađarske i bivša prijestolnica Ugarskog kraljevstva, Budimpešta je locirana na obje obale Dunava. “Kraljica Dunava” spaja šarena brda šarmantne Bude i široke i žive bulevare Pešte. Skladna mešavina arhitektonskih stilova, prostrani trgovi, široke avenije, veliki parkovi i nezaobilazni mostovi dali su Budimpešti nadimak Pariz istočne Evrope.
Top 10 znamenitosti u Budimpešti


Mađarski parlament (Országház)

 

Zgrada mađarskog parlamenta najpoznatiji je simbol Budimpešte i jedna od najljepših administrativnih zgrada u Evropi. Inspirisana je zgradom parlamenta u Londonu ali za razliku od maksimalnih 123 metara Londonskog parlamenta ova impozantna građevina zauzima čak 268m obale Dunava. Treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi.

Izgradnja Parlamenta je simbolično označila hiljadugodišnjicu dolaska Mađara na ovo područje otvaranjem 1896. mada je zaista i završen 1904. godine. Fasadu ukrašava 90 figura poznatih ličnosti mađarske istorije a još 162 statue nalaze se u unutrašnjosti zgrade. Parlament ima 27 ulaza a crveni tepisi koji se nalaze u hodnicima ukupne su dužine gotovo 3 kilometra.

Citadela

 

Jedno od najposjećenijih mesta u mađarskom glavnom gradu dio je svjetske baštine UNESCO-a od 1987. godine. Ako dođete u Budimpeštu, svakako pođite na Citadelu, koja je, između ostalog, najbolji vidikovac u cijelom gradu. Jedna od specifičnosti Citadele je Kip slobode ispred jugoistočne kule utvrđenja, koji se vidi sa skoro svih tačaka grada. Sa postoljem zajedno kip se uzdiže 40 metara iznad brda, a ženski lik, koji drži u ruci palminu granu, vremenom je postao jedan od važnih simbola zemlje, pored toga što i samo utvrđenje ima značajnu istorijsku prošlost. Naziv italijanskog porijekla: Citadela ukazuje na visinsko utvrđenje, ali objekat ranije nije služio samo za odbranu grada, nego i za zastrašivanje žitelja. 

Lančani most

 

Izgradnju najstarijeg i najlepšeg mosta Budimpešte naredio je grof Ištvan Šeheni nakon što je morao čekati da prođe bura kako bi posetio bolesnog oca. Otvoren je 1849. godine nakon čega je usledilo a verovatno i dovelo do ujedinjenja Pešte i Budima 1876. godine.

Prelazak mosta je kratka šetnja a pogled na Budimpeštu je nezaboravan. Iz jednog pravca pruža se pogled ka Parlamentu a sa drugog prema Budimskom dvorcu. Most je najspektakularniji noću kada je osvetljen.

 Ribarska tvrđava

 

Halászbástya ili Ribarski bastion jedan je od najpoznatijih spomenika u Budimpešti, koji se nalazi u blizini Budimskog zamka. To je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija zbog jedinstvene panorame Budimpešte sa neoromaničkih terasa. Ovu neogotičku konstrukciju sagradio je 1905. godine arhitekta Frigies Šulek.

Sastoji se od sedam kula koje simbolizuju sedam vođa mađarskih plemena a izgrađena je između 1890. i 1905. godine, a ime je dobila po srednjovijekovnoj ribarnici koja se nekada nalazila u blizini. Sama građevina djeluje pomalo bajkovito, nestvarno i zaigrano, ali se odlično uklapa u okolinu i čini skladnu cjelinu s crkvom sv. Matijaša. Iako u imenu sadrži riječ ’tvrđava’, nikad se nije koristila u obrambene svrhe, nego je građena isključivo kao mjesto za uživanje i pružanje odličnog pogleda na grad.

Budimski dvorac

 

Historijski kompleks dvorca pokriva značajno područje, što znači da možete provesti dosta vremena istražujući ono što je poznato kao "Castle District". Istražujući Castle District, naići ćete na mnoštvo fontana, kipova i utvrda, od kojih neke imaju zaista sjajan pogled na grad. Jedna od glavnih znamenitosti koja se ovdje nalazi je prostrana barokna kraljevska palača koja datira iz 18. stoljeća. Više nije povezana ni s jednom kraljevskom obitelji, danas se u palači nalaze Mađarska nacionalna galerija i Povijesni muzej Budimpešte.
Trg heroja

 

Trg heroja nalazi se u peštanskom dijelu Budimpešte, i to u četvrti Terezvaroš. Trg je sam po sebi jedan od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti, a također je najpopularniji i najveći. Nalazi se na kraju Andraševe ulice koja je pod zaštitom UNESCO-a, a na samom trgu započinje ulaz u Gradski park.

Ovo je jedan od glavnih gradskih trgova zahvaljujući svojoj simboličnoj zbirci spomenika. Izgrađeni u čast hiljadite godišnjice mađarske države 1896. godine, kipovi ovdje ili simbolizuju nacionalizam ili značajne ličnosti iz mađarske historije.

U središtu trga nalazi se stup s arkanđelom Gabrijelom, koji drži Svetu krunu prvog ugarskog kralja, sv. Stjepana. Oko njegove baze vidjet ćete sedam poglavara Mađara na konjima.
Crkva sv. Matijaša

 

Zgrada je kao prva crkva Budima sagrađena u 13. stoljeću. Kao jedna od najljepših remek djela mađarske gotike u srednjem su vijeku i kraljevi ovdje često slušali mise. Poznatiji je naziv dobila po tome što je popularni renesansni vladar, kralj Matija I. ovdje sklopio brak, a tijekom iskopa je pronađen i njegov grb, ali službeni naziv je Crkva Velike Gospe budimskoga dvorca. 
Bazilika sv. Stjepana

 

Bazilika svetog Stjepana jedna je od najčešće fotografiranih turističkih atrakcija u Mađarskoj koja krije mnoštvo tajni. Gradnja bazilike trajala je 54 godine; 3 su poznata arhitekta ostavila svoj trag na zgradi. Zanimljive priče vežu se ne samo uz davnu prošlost, već i uz nedavnu povijest ove monumentalne zgrade. Posmrtni ostatci najčuvenijeg mađarskog nogometaša Ferenca Puskása čuvaju se u bazilici. Bazilika i trg ispred nje koriste se za snimanje hollywoodskih filmova.  


Budimpeštanski Zoološki vrt i botanička bašta

 

Budimpeštanski zoološki vrti i botačnička bašta je najstariji zoološki vrt u Mađarskoj i jedan od najstarijih u svijetu. Stacioniran je u Gradskom parku, u centru grada. U zoološkom vrtu se nalazi 1072 životinjske vrste.

Otvoren je 9. avgusta 1866. godine, a svake godine primi od 1–1.1 milion posetilaca. Cijelo prostranstvo zoološkog vrta je rezervat prirode u kojem se nalaze zgrade dizajnirane u secesivnoj arhitekturi. Najzastupljenije životinje u vrtu bile su komodski zmajevi, a od decembra 2011. godine najzastupljeniji su vombati.
Velika tržnica

 

Velika pijaca ili Centralna pijaca, Market Hall I je najveća i najstarija zatvorena pijaca u Budimpešti. Ideja o izgradnji ovako velike pijace potekla je od prvog gradonačelnika Budimpešte Karolija Kamermajera i to je bila njegova najveća investicija.

Tradicionalni madjarski domaći proizvodi i suveniri zauzimaju tri sprata. Prvi je rezervisan za pijacu gde možete da kupite sveže voće i povrće, pekarske proizvode, razna pića, dok se na drugom spratu nalaze suveniri, tkanine, porcelani, domaći proizvodi, kuvana hrana, slatkiši, začini itd. U prizemlju ćete pronaću riblje proizvode i mesne preradjevine, turšiju i svu onu hranu koja traži malo hladniju temperaturu. 


Blog postovi

BEČ

01.05.2023

Pročitaj više
VIDI VIŠE
REZERVIŠI