ANDALUZIJA 22.-26.11.2023.

OD 1695 KM

22 - 26.11.2023

Andaluzija, često zvana draguljem Španjolske i najčešće karakterizirana kao zemlja koride, flamenka, sherry vina, ruševnih dvoraca i tapasa. Najosvajaniji dio Iberijiskog poluotoka, u kojem se najviše osjeti utjecaj Maurskih osvajanja. Mauri, narod „nastao“ miješanjem Berberskog  naroda i Arapa, svoje prve pohode ostvaruje 710 godine, došavši u Španjolsku iz Maroka preko Tarife, razvivši najsofisticiviraniju kulturu srednjeg vijeka, što je ostavilo velike utjecaje na arhitekturu (tzv. Mudejar), kulturu i kulinarstvo.

Glavni grad autonomne zajednice Analuzije je Sevilla, grad bezbrojnih trgova, crkava, lijepog i sunčanog vremena te tapas barova. Grad stvoren za duge šetnje, uz miris naranača, čijih drvoredi su u gotovo svakoj ulici.  Sevilla obiluje umjetničkim blagom, pa je i zbog toga meta mnogih turista. S graditeljskog stajališta gradski su spomenici mješavina različitih stilova: uz blistave spomenike arapske umjetnosti, kao što su Alcazar i zvonik Giralda, tu su i remek-dijela gotičke umjetnosti, a među njima i veličanstvena katedrala, najveća gotička katedrala na svijetu i općenito treća najveća katedrala na svijetu. Od 1987. uvršteni su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi

Uz Sevillu najpoznatiji gradovi pokrajine Andaluzije su Granada, često nazvana domom tapasa, i Cordoba. Budući da je neko vrijeme bila glavni grad muslimanske Španjolske,  u Granadi se nalaze brojni spomenici arapske umjetnosti iz 13. stoljeća, među kojima je i UNESCO-ova svjetska baština u Granadi: Alhambra, džamija i palača, Generalife, palača i Albayzín ili Albaicín, stara arapska četvrt s kućama većinom iz 16. stoljeća.Cordoba je glavni grad pokrajine Cordobe, u Andaluziji. Od 1984. godine, stari dio grada upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

PROGRAM:

1.DAN – (22.11.2023 – SRIJEDA) - SARAJEVO – SEVILLA
Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u dogovoreno vrijeme. Check in i pasoške kontrole. Direktan charter let Sarajevo – Sevilla. Po dolasku u Sevillu transfer do hotela. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.
2. DAN – (23.11.2023. – ČETVRTAK) - SEVILLA
Doručak. Odlazak na fakultativni razgled "prijestolnice" Andaluzije: Kraljevski Alcázar, nekadašnja maurska vladarska palača; veličanstvena Sevillska katedrala s preko 30 oltara, slikama velikih španjolskih majstora Francisca Zurbarana i Goye, mauzolej Kristofora Kolumba, te 96 metara visok toranj Giralda s intrigantnom maurskom dekoracijom (doplata za ulaznicu). Nastavak šetnje do Barrio Santa Cruz, gdje možete kušati specijalitete “tapas”, Plaza de Espana, Palacio de Pedro El Cruel, Torro del Oro, park Marije Luise, Casa Pilatos, ... Posliiepodne, preporučujemo individualni odlazak na vožnju brodom rijekom Guadalquivir od Zlatnog Tornja - Torre d'Oro, odakle su u 16. st. isplovljavali Magellan i Cortez, ili posjet Museo de Bellas Artes s impresivnom kolekcijom Murilla, Zurbarana, Ribere te nekoliko platna Diega Velasqueza. U večernjim satima, predlažemo individulani odlazak na program flamenco plesa, koji je nastao upravo u Andaluziji, gdje se nalaze i mnogobrojne škole flamenca. Noćenje.
3. DAN – (24.11.2023. – PETAK) – SEVILLA – GRANADA - SEVILLA
Doručak. Nakon doručka slobodan dan u Sevilli ili fakultativni odlazak autobusom do Granade gdje se nalazi čuvena palače Alhambra, posljednja tvrđava maurskih vladara koja se nalazi na brdu iznad Granade. Alhambra u prijevodu znači "crvena" po boji planine. Razgled palače i vrtova Generalife uz pratnju službenog vodiča ( ulaznica uz doplatu). Po završetku razgleda fascinantne Alhambre, nastavak razgleda Granade u pratnji vodiča do katedrale, kapele katoličkih kraljeva (razgled izvana) i stare arapske ulice Alcacería. Povratak u hotel. Noćenje.
4. DAN – (25.11.2023. – SUBOTA) SEVILLA – CORDOBA - SEVILLA
Doručak. Slobodan dan u Sevilli ili mogućnost fakultativnog odlaska u Cordobu. Cordoba se nalazi u uvali rijeke Guadalquivir i u podnožju masiva Sierra Morena. U starom gradu se još mogu vidjeti tragovi iz doba kad je Cordoba bila glavni grad Rimske republike Hispanie, provincije Bética ili prijestolnice kalifata u doba muslimanske ere. Posjeta džamiji-katedrali La Mezquita jednom od najveličanstvenijih spomenika islamske kulture koja je uvrštena u svjetsku baštinu UNESCO-a 1984. god. Iz Rimskog doba tu se nalaze most, hram, teatar kao i mauzolej posvećen bogatoj rimskoj porodici. U blizini džamije-katedrale se nalazi i Jevrejska četvrt sa sinagogom kojeg formiraju mnoge nepravilne ulice kao što su Calleja de las Flores i Calleja del Pañuelo. Na jugozapadnom dijelu grada se nalaze Alcázar de los Reyes Cristianos, nekadašnja rezidencija kraljeva kao i sjedište Inkvizicije. U neposrednoj blizini su i kraljevske staje, poznate po rasplodu čuvenog Andaluzijskog konja. Povratak u hotel. Noćenje.
5. DAN – (26.11.2023. – NEDELJA) – SEVILLA - SARAJEVO
Doručak. Check out iz hotela. Transfer od hotela do aerodroma. Check in i pasoške kontrole. Direktan charter let Sevilla – Sarajevo. Kraj putovanja.
EKSKLUZIVNO! DIREKTAN CHARTER LET IZ SARAJEVA!

FIRST MINUTE CIJENE ARANŽMANA (do 30.09.)

HOTEL IBIS SEVILLA SANTA JUSTA 3* ili sličan - 1695, 00 KM
HOTEL HILTON GARDEN IN 4* ili sličan - 1795, 00 KM
HOTEL RADISSON COLLECTION SEVILLA 5* ili sličan - 2295, 00 KM

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Avio karta na relaciji  Sarajevo – Sevilla  - Sarajevo  –  direktan charter let
 • Transfere – aerodrom – hotel – aerodrom u Sevilli
 • Smještaj u odabranom hotelu na bazi 4 noćenja sa doručkom u 1/2 sobama
 • Kompletnu organizaciju putovanja uz pratnju vodiča tokom cijelog putovanja
 • popust od 30% za djecu od 2 do 11,99 godina za smjestaj uz dvije odrasle osobe u istoj sobi
CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje 10 KM po osobi
 • Boravišne takse
 • Fakultativne izlete
 • Doplata za 1/1 sobu ovisno od hotela
FAKULTATIVNI IZLETI:

 • IZLET U CORDOBU
 • IZLET U GRANADU
 • OBILAZAK SEVILLE
 • IZLET ALHAMBRA
 • IZLET U MALAGU
 • IZLET MARBELLA
 • IZLET U CADIZ


SMJEŠTAJ

IBIS STYLES SANTA JUSTA

Cijena:

1695 KM

REZERVIŠI

HILTON GARDEN INN

https://www.hilton.com/en/hotels/svqgigi-hilton-garden-inn-sevilla/
Cijena:

1795 KM

REZERVIŠI

RADISSON BLU COLLECTION

Cijena:

2295 KM

REZERVIŠI
 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Agencija BUENA VISTA ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA od 01.04.2008.
REZERVIŠI