PROGRAM

Dočekajte Novu godinu i provedite najluđu noć na nestvarnim plažama sa bijelim pijeskom, kupajući se u tirkiznom okeanu na drugoj strani svijeta! Nudimo vam neponovljivo iskustvo, kristalno more, nestvarne predjele, prelijepe plaže, nasmijane ljude, nudimo vam AFRIKU!

Zaviri u samu kolijevku ljudske civilizacije, uživaj u otkrivanju najbogatijeg i najsiromašnijeg kontinenta, krstari nepreglednim savanama dok pokušavaš da slikaš lavove, žirafe i slonove, brčkaj se u kristalno tirkiznom indijskom okeanu i otkrivajući Afriku, otkrij sebe. Upoznaj nove ljude iz cijelog svijeta, svoje istomišljenike i zabavljaj se tokom cijelog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 • KENIJA
 • KENIJA
 • KENIJA
 • KENIJA
 • KENIJA
 • KENIJA

1. DAN (Ponedjeljak 25.12.2017.) BEOGRAD – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata prije leta. Let za Najrobi sa presjedanjem.

2. DAN (Utorak  26.12.2017.) Slijetanje u Najrobi

U Najrobi, glavni grad Kenije, sljećemo u ranim jutarnjim časovima i poslije carinskih formalnosti i pribavljanja vize, transferom odlazimo do smještaja.  Poslije odmora krećemo u obilazak glavnog grada Kenije i jednog od najvećih gradova Afrike. Nacionalni muzej, zgrada nacionalnog arhiva, katedrala Svih Svetih, Uhuru park, zgrada Parlamenta, Jamia džamija, katedrala Svete Porodice, Jomo Kenijata mauzolej. Poslije obilaska glavnih znamenitosti odlazimo da uživamo u ukusima preukusne lokalne hrane, fakultativni izlazak u neki od mnogobrojnih barova i kafića. Noćenje.

3. DAN (Srijeda 27.12.2017.) Utočište slonova

Dan rezervisan za fakultativni izlet u prirodu nadomak grada i druženje sa slonovima i nosorozima. Odlazimo do Nacionalnog rezervata nadomak Najrobija kako bismo obišli rezervat Dejvida Šeldrika u kojem se nalaze spašene bebe slonova i nosoroga. Igramo se sa životinjama, mazimo ih, slikamo se, možda neko od vas želi da usvoji neku od prelijepih životinja i ostavi svoje ime na kućici u rezervatu. Uživamo u prirodi. Slobodno vrijeme. Vraćamo se nazad u Najrobi.  Noćenje.

4. DAN (Četvrtak 28.12.2017.) Put do Indijskog okeana

Napuštamo Najrobi i krećemo ka jugoistoku zemlje. Stižemo u Mambrui, maleni gradić na samoj obali indijskog okeana, dolazimo u smještaj na samoj plaži. Smještamo se, ostavljamo stvari i uživamo u čarima prelijepe plaže. Noćenje.

5. DAN (Petak 29.12.2017.) Tropski raj

Dan ostavljen za odmor, uživanje, plivanje, ronjenje, prirodu, druženje… Noćenje

6. DAN (Subota 30.12.2017.) Kolonijalna historija

Dan za upozvavanje historije Kenije i uživanje u plažama – Fakultativni izlet u Mombasu, najveću luku i drugi najveći grad u Keniji. Staro gradsko jezgro, Isusova tvđava – staro portugalsko utvrđenje, Svahili kulturni centar, Mombasa kljove, pijaca začina, stara zgrada suda, Jain hram, Svamiranian hram, Šivin hram, memorijalna katedrala. Slobodno vrijeme. Usputno kupanje na nekoj od mnogobrojnih prelijepih plaža. Povratak u Mambrui. Noćenje.

7. DAN (Nedjelja 31.12.2017.) Nova godina!

Dan ostavljen za odmor, uživanje, plivanje, ronjenje, prirodu, druženje. Pripremamo se za najluđu noć! Doček Nove godine! Noćenje.

8. DAN (Ponedeljak 01.01.2018.) Doba istraživača

Čeka nas još jedan uzbudljiv dan – Fakultativni izlet u Malindi, grad koji je 1498. dočekao čuvenu ekspediciju Vaska de Game.  De Gamin stub, Muzej, glavna luka, portugalska kapela, lokalne tržnice. Uživamo u ukusima svježih morskih plodova i usput se brčkamo na nekoj od širokih plaža indijskog okeana. Povratak u Mambrui. Noćenje.

9. DAN (Utorak 02.01.2018.) Poslednji dan na indijskom okeanu

Još jedan dan ostavljen za odmor, uživanje, plivanje, ronjenje, prirodu, druženje. Moćnost organizovanja nekih dodatnih aktivnosti (krstarenje, ronjenje…). Pakujemo stvari i opraštamo se od indijskog okeana. Noćenje.

10. DAN (Srijeda 03.01.2017.) Natrag na kopno

Napuštamo Mambrui i krećemo kroz kopneni dio Kenije. Prolazimo kroz nepreglednu savanu, pravimo usputne pauze za slikanje i odmor i nastavljamo put do Najrobija. Stižemo u Najrobi, dolazimo u smeštaj.  Noćenje.

11. DAN (Četvrtak 04.01.2018.) Odmor u Najrobiju

Dan za slobodne aktivnosti u Najrobiju. Fakultativno obilazimo ostatak grada i znamenitosti koje nismo obišli u dolasku. Uživanje u urbanom životu Najrobija. Pripreme za fakultativni safari! Noćenje.

12. DAN (Petak 05.01.2018.) Mama Afrika

Fakultativni odlazak na dvodnevni safari: Napuštamo Najrobi i počinjemo avanturu koju ćemo pamtiti čitavog života. U najpoznatijem svjetskom rezervatu divljih životinja – Maasai Mara. Upoznajemo se sa životom starog Maasai plemena koji se nije promjenio vijekovima, skačemo sa njihovim ratnicima, oblačimo njihovu odjeću.  Noćenje.

13. DAN (Subota 06.01.2018.) Divljina savane

Nastavljamo svoju avanturu na safariju. Učimo o preživljavanju u ovim surovim uslovima, uživamo u nestvarnim bojama Afrike, slušamo zvuke divljine, upoznajemo se sa svim divljim životinjama sa ovih prostora: lavovi, žirafe, antilope, gazele, slonovi, nosorozi, nilski konji, zebre, ogromna jata ptica i još mnogo mnogo toga! Ostavljamo afričku divljinu iza sebe i vraćamo se u Najrobi.  Noćenje.

14. DAN (Nedjelja 07.01.2018.) Opraštanje od Afrike

Dan ostavljen za odmor, uživanje, šetnju, šoping i sređivanje utisaka. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Let za Beograd sa presjedanjem.

15. DAN (Ponedjeljak 08.01.2018.) Slijetanje – kraj avanture

U jutarnjim časovima stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

CIJENA

FIRST MINUTE CIJENA – 2799 KM za prijave do 01.12.

REGULARNA CIJENA – 3199 KM


CIJENA UKLJUČUJE:

 • Povratna avio karta iz Beograda do Nairobija, SA SVIM TAKSAMA
 • autobuski prevoz Nairobi – Mambrui Nairobi
 • smještaj u hotelima i guest hausima/usluga noćenje sa doručkom
 • usluge vodiča tokom cijelog putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Vizu za Keniju  (dobijaju se na aerodromu):  50 USD
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • dvodnevni SAFARI u Maasai Mari, Kenija (uključen prevoz, smještaj, hrana, ulaznice)
 • vakcinaciju i vađenje potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

GDJE JEDEM, SPAVAM, TUŠIRAM SE?

Pearl Palace Hotel, Nairobi

Karibuni Hotel & Villas, Mambrui


KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

 • Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbjednost putnika i da izbjegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE

 • Za ulazak na teritoriju Kenije državljanima BiH potrebne su vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu) i košta 50 USD. Na licu mjesta popunjava se formular i potrebno je ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Za državljane Hrvatske, Bosne i Hercegovine,Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bugarske, važe isti propisi.
 • Ambasada Republike Srbije u Keniji, nalazi se u glavnom gradu Najrobiju. Hrvatska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, nemaju svoje ambasade.
 • Leti se avio kompanijom Qatar Airways od Beograda do Najrobija sa presjedanjem u Kataru.
 • Voda u Keniji nije bezbijedna za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Također flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
 • Vakcinacija protiv žute groznice obavezna je i bez certifikata o vakcinaciji nije moguće dobiti vizu. Također, savjet je da se sa doktorom konsultujete o preventivnoj vakcinaciji protiv hepatitisa A i B.
 • Što se lijekova protiv malarije tiče, obavezno se konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je znati da lijekovi ne pružaju 100% zaštitu i mogu imati neželjena dejstva.
 • Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i sredstvo protiv komaraca.
 • Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.
 • Klima u Keniji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 2833C, noćna oko 16-23C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.
 • Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće, a na obali indijskog okeana i morske plodove i ribu.
 • Ulična hrana se ne preporučuje (prije svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane)
 • Voće perite flaširanom vodom ili ogulite.
 • Kenija je bezbjedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima.  Ne preporučuje se da sami obilazite periferiju Najrobija. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati.
 • Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.
 • Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • U Keniji su Vam potrebni adapteri za utičnice (tri pljosnata, kao u Velikoj Britaniji) dok je napon isti kao i kod nas 220V. Adaptere morate ponijeti sa sobom jer ih nije moguće nabaviti na destinaciji.

NOVA GODINA 2018

ISTANBUL - AVIO

od 399 KM

ISTANBUL - AVIO

NOVA GODINA

DIREKTAN LET IZ SARAJEVA / TURKISH AIRLINES
30.12. – 02.01.2018. (4 dana – 3 noćenja)

BERLIN

od 435 KM

BERLIN

NOVA GODINA

29.12.-03.01.2018. (6 dana, AUTOBUS)

KAN - AZURNA OBALA

od 435 KM

KAN - AZURNA OBALA

NOVA GODINA

(6 dana, BUS) 29.12.-03.01.2018.